IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

3. diel - Základné HTML tagy

V minulej lekcii, Štruktúra HTML stránky , sme si ukázali, ako vyzerá štruktúra HTML stránky a vytvorili sme si prvú stránku s krátkym textom.

Dnes si v HTML tutoriáli uvedieme základné HTML tagy a vytvoríme svoju prvú informačne hodnotnú stránku.

Odseku <p>

Minule sme pre zjednodušenie text vložili len tak do <body>. V HTML by mal byť súvislý text ale ideálne rozdelený do odsekov, ktoré označujeme tagom <p> (ako anglicky paragraph). Tag <p> je párový a obaľuje text, ktorý má vo vnútri odseku byť. Pred text teda píšeme tag <p>, za textom odsek uzavrieme tagom </p>. V predvolenom štylovaní sa pred a za odsekom potom vykreslia medzery a všetky riadky odseku sa vypíšu na jeden riadok.

V našej stránke zmažeme text v <body> a namiesto neho vložíme niekoľko odsekov:

<!DOCTYPE html>

<html lang="en-US">
    <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title>My First Website</title>
    </head>
        <body>
            <p>This is the first paragraph</p>
            <p>This is the first sentence of the second paragraph.
            This is the second sentence of the second paragraph</p>
    </body>
</html>

Stránku uložíme a obnovíme okno prehliadača. Výsledok vyzerá takto:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Všimnite si, že odriadkovanie v HTML kóde nespôsobí odriadkovanie výsledného textu, viď ďalej.

Odsadzovanie

Pretože v <body> sú teraz vnorené ďalšie tagy, rozpísali sme ho na niekoľko riadkov a jeho obsah odsadili zľava o ďalšiu úroveň. Je tak krásne vidieť, aký tag je v ktorom vnorený.

Kód samozrejme môžeme písať aj úplne hlúpo, napríklad väčšinu do jedného riadku:

<!DOCTYPE html>

<html lang="en-US"><head>
<meta charset="utf-8" />
<title>My First Website</title>
    </head>
    <body><p>This is the first paragraph</p><p>This is the first sentence of the second paragraph. This is the second sentence of the second paragraph</p></body>
</html>

Určite ale vidíte, že nie je vôbec jasné, kam vkladať ďalšie značky a budeme ich tiež zabúdať uzatvárať alebo ich uzavrieme na zlom mieste. Preto píšeme elementy na samostatné riadky a každý vnorený element odsadíme zľava.

Odriadkovanie v HTML

Ako je vidieť, v HTML nehrá vôbec žiadnu rolu odriadkovania. Druhý odsek máme napísaný na 2 riadky, ale zobrazí sa ako jeden riadok. Prehliadač totiž prechod na nový riadok na stránke zobrazí len ako medzeru.

Tag <br>

Ak by sme z nejakého dôvodu chceli v odseku odriadkovať, využijeme nepárový tag <br /> (ako line break - koniec/zalomenie riadku). Vyzeralo by to nejako takto:

<p>This is the first paragraph</p>
<p>This is the first sentence of the second paragraph.<br />
This is the second sentence of the second paragraph</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Častou chybou je používanie dvoch <br /><br /> za sebou na oddeľovanie odsekov namiesto tagu <p>, to je zle.

Zvýraznenie textu v HTML - Frázové tagy a nadpisy

Keď je nejaká časť textu dôležitá, oznámime to užívateľovi, prehliadaču a vyhľadávačom pomocou zvýrazňovacích tagov. Užívateľovi sa bude text lepšie čítať, vyhľadávače sa zas budú na dôležité časti textu viac sústrediť a naše stránky tak navštívia viac ľudí. Ide hlavne o tzv. frázové tagy a nadpisy. Frázy preto, že nám umožňujú v texte zvýrazniť nejakú frázu (časť). Na optimalizáciu webov pre vyhľadávače nielen pomocou zvýrazňovania sa potom sústredí tzv. SEO, o ktorom si tiež budeme priebežne niečo zmieňovať.

Kurzíva <em> a tučný text <strong>

Text v tagu <em> (emphasis - zvýraznenie) sa zobrazí ako kurzíva (italika). Ale to nie je všetko. Hovorili sme si, že HTML slúži hlavne na definovanie významu. Text v <em> sa berie ako dôležitý, internetové vyhľadávače (napr. Google) sa oň potom zaujímajú viac, než o ostatný text a na tieto kľúčové slová na naše stránky potom privedú viac návštevníkov. Samozrejme ale nemôžeme urobiť celý text na stránke v <em>, to by nemalo žiadny efekt:)

Podobne text v tagu <strong> je vnímaný ako silne zvýraznený (strong emphasis), teda ako ešte dôležitejší. Prehliadač ho zobrazí ako tučné písmo.

V starých materiáloch môžete naraziť na zvýraznenie textu tagy <b> (bold) a <i> (italic). Avšak ty text iba vykreslí iným štýlom a jeho význam pre prehliadače sa vôbec nezmení. Preto sa už na zvýraznenie nepoužívajú.

Zvýraznenie si môžeme vyskúšať, zdôrazníme na stránke teraz dôležitú skutočnosť. Kód píšeme stále medzi <body> a </body>:

...

<body>
    <p>To defuse the explosive, cut the <strong>red</strong> wire. Cutting the blue wire may cause an explosion.</p>
    <p>Run the registry editor by typing <em>regedit.exe</em>. <strong>I am not responsible for any damages!</strong></p>
</body>

...

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Frázové tagy pre zvýraznenie sú riadkové. Nezačínajú na stránke teda nový blok, ale pokračujú v existujúcom riadku. Preto ich ani v kóde nedávame na nový riadok. Na samostatné riadky vkladáme iba blokové elementy, napr. tu odseky <p>.

Tagy samozrejme môžeme kombinovať, napríklad text urobiť tučný aj kurzívou:

<p><strong><em>This text will be rendered in both italics and bold.</em></strong></p>

Prekríženie HTML tagov

Dajte si pozor, aby boli tagy ukončené v správnom poradí!

V príklade vyššie prvú ukončíme kurzívu, pretože sme ju otvorili ako poslednú. Napr. takto prekrížené tagy sú chybou a niektoré prehliadače nemusia zvýraznenie správne pochopiť:

<p><strong><em>The tags around this text are crossed and may render incorrectly.</strong></em></p>

Podčiarknutie <u>

Na podčiarknutie textu existuje tag <u> (underline). Ten sa však príliš nepoužíva, pretože ľudia sú zvyknutí, že podčiarknuté sú odkazy. Napriek tomu si ho pre úplnosť vyskúšajme, aj keď by ste ho na webe nemali používať. Akýkoľvek ďalší kód vkladáme stále medzi <body> a </body>, pokiaľ nebude uvedené inak:

<p>I often see <u>ocurrance</u> written, even though it is not grammatically correct.</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Prečiarknutie <s>

Prečiarknutý text označíme opäť párovým tagom <s> (strike - prečiarknutý). Ide o text, ktorý už nie je aktuálny alebo korektný (napríklad minulá cena tovaru alebo zdôraznenie nesprávneho tvrdenia/postupu).

Ukážka:

<p>Welcome to the Czech Republic. You can now pay for an hour of internet on the go <s>10 CZK</s> 200 CZK.</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Optické zvýraznenie <mark>

Ako posledný si spomeňme tag <mark>, ktorý slúži na optické zvýraznenie nejakej časti textu. Tento text nie je dôležitý pre vyhľadávače (ako v prípade <strong>), ale pre užívateľov. Môžeme zvýrazniť v texte dôležitú skutočnosť, prehliadač tento text vykreslí so žltým pozadím:

<p>During the year, the traffic to itnetwork.cz <mark>increased by 300 %</mark>.</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Pokiaľ vám vyššie spomínané tagy pripomenuli tlačidlá v MS Worde, máte pravdu. Ide o základnú typografiu, ktorá je prítomná vo väčšine textových editorov.

Frázových tagov existuje ešte niekoľko, ale pre potreby nášho prvého webu ich teraz nevyužijeme. Záujemca odkážem na manuálový kurz HTML od A do Z. Vy budete vo väčšine prípadov používať hlavne tag <strong>, pretože si tento text potom všíma vyhľadávač.

Nadpisy <h1> - <h6>

Nadpisy sú považované za najvýraznejší text. Zapisujú sa párovým tagom <h*> (header), resp. <h1><h6>. HTML poskytuje 6 úrovní nadpisov, kde <h1> je nadpis najvyššej úrovne a <h6> je nadpis úrovne najnižšia. Okrem veľkosti nadpisov tu hrá úlohu predovšetkým dôležitosť pre vyhľadávače – dohľadateľnosť obsahu, ktorý do nadpisov vložíme. Nadpis <h1> je vnímaný ako najvýznamnejší, nadpis <h6> potom ako najmenej významný, ale stále lepšie vyhľadateľný, než obyčajný text.

Nadpis <h1> by mala byť tá úplne prvá vec na stránke a mal by obsahovať názov stránky. Ako ďalšie by mali nasledovať nadpisy <h2>, ktoré rozdeľujú stránku na ďalšie podsekcie. Ďalšie nadpisy sa využívajú už menej často, najmä na členenie textu v článku.

Nadpisy sú na rozdiel od frázových tagov blokové tagy, podobne, ako odseky. To znamená, že nadpis zaberá vždy celý riadok.

Ukážme si príklad nadpisu:

<h1>My First Website</h1>
    <p>Welcome to my first website. I'm just learning how to create websites, but I think I'm doing quite well.</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Projekt - HoBiho portfólio

Začnime pracovať na jednoduchom osobnom webe, ktorý budeme počas kurzu postupne rozširovať a vylepšovať, až ho nakoniec nahráme na internet. Web s nadpismi a zvýraznením textu by mohol vyzerať napríklad takto:

<h1>My First Website</h1>
    <p>Welcome to my first website. I'm just learning how to create websites, but I think I'm doing quite well.</p>

<h2>About Me</h2>
    <p>My name is Honza Bittner and I am 16 years old. I attend the Secondary Industrial School in Prague, specializing in IT.</p>
    <p>I like reading and sometimes (especially in summer) doing sports.</p>
    <p>My main hobby (and hopefully my future job) is <strong>programming</strong>!</p>

<h2>Skills</h2>
    <p>In my first year, I started with the programming language PASCAL at school. I searched the internet for better languages and accidentally came across itnetwork.cz, where I am now learning <strong>HTML</strong> and <strong>Java</strong>. I have mastered the basics of these languages.</p>

Výsledok:

My First Website
file:///C:/User­s/David/OneDri­ve/first_web/in­dex.html

Týmto máme hotovú prvú jednoduchú stránku, ktorá má zároveň informačnú hodnotu a mohla by teoreticky už visieť na internete. Výsledný kód máte opäť nižšie na stiahnutie aj vrátane celej HTML štruktúry.

V budúcej lekcii, Obrázky a odkazy v HTML , si ukážeme pridanie obrázkov a odkazov na webovú stránku.


 

Mal si s čímkoľvek problém? Stiahni si vzorovú aplikáciu nižšie a porovnaj ju so svojím projektom, chybu tak ľahko nájdeš.

Stiahnuť

Stiahnutím nasledujúceho súboru súhlasíš s licenčnými podmienkami

Stiahnuté 0x (696 B)
Aplikácia je vrátane zdrojových kódov v jazyku HTML a CSS

 

Predchádzajúci článok
Štruktúra HTML stránky
Všetky články v sekcii
Webové stránky krok za krokom
Preskočiť článok
(neodporúčame)
Obrázky a odkazy v HTML
Článok pre vás napísal David Hartinger
Avatar
Užívateľské hodnotenie:
15 hlasov
David je zakladatelem ITnetwork a programování se profesionálně věnuje 15 let. Má rád Nirvanu, nemovitosti a svobodu podnikání.
Unicorn university David sa informačné technológie naučil na Unicorn University - prestížnej súkromnej vysokej škole IT a ekonómie.
Aktivity