IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pacient s čipom v mozgu hrá šach len pomocou svojej mysli Nové

Dokážeš si predstaviť budúcnosť, v ktorej ti na objednanie večere bude stačiť len obyčajná myšlienka? Táto situácia, ktorá ešte donedávna patrila výhradne do sveta sci-fi, by sa mohla stať v dohľadnej dobe realitou. Lekári z Muskovej firmy Neuralink totiž na začiatku tohto roka oznámili, že sa im podarilo implantovať ich čip do mozgu prvého pacienta. Ten nedávno zverejnil šokujúce video, v ktorom ukázal, ako dokáže hrať šach len pomocou svojich myšlienok.

Ako sa pacient učil novú technológiu používať? A ako sa odborníci stavajú k Muskovej snahe o komercializáciu mozgových čipov?

Blog ITnetwork.cz

Ostro sledovaná operácia

Mozog ľudí fascinoval od nepamäti, dlhú dobu bol však považovaný za veľkú neznámu. A aj keď medicína za posledné desiatky rokov zásadne pokročila, mnohí odborníci sa zhodujú, že mozgu asi nikdy nebudeme schopní plne porozumieť.

Napriek tomu sa o to v posledných rokoch pokúsilo hneď niekoľko spoločností, pričom jednou z nich je bezpochyby firma Neuralink patriaca americkému miliardárovi Elonovi Muskovi. Ten tento rok v januári oznámil, že sa jeho lekárom podarilo do mozgu prvého pacienta naimplantovať ich čip. Náročnej operácii údajne predchádzali dlhé výskumy na ošípaných a šimpanzoch. Až potom Neuralink získal súhlas amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv s testovaním novej technológie na ľuďoch.

Čipy Neuralinku sú unikátne v tom, že vedia čítať aktivitu ľudského mozgu. Ten je zložený z desiatok miliárd neurónov, ktoré sú medzi sebou vzájomne prepojené synapsiami. Vždy keď človek niečo ucíti alebo mu niečo napadne, vygeneruje sa impulz, ktorý sa veľmi rýchlo prepošle medzi jednotlivými neurónmi. Nová technológia označovaná všeobecne ako BCI (brain computer interface) dokáže zachytiť a zaznamenať aktivitu neurónov a vysielať bezdrôtový signál späť do prijímacej jednotky.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

Hrá šach pomocou mozgu

Prvým pacientom, ktorému bol tento bezdrôtový čip implantovaný, je 29-ročný Noland Arbaugh. Ten pri potápaní utrpel vážny úraz, v dôsledku ktorého ochrnul na väčšinu svojho tela. Operácia tak pre neho predstavovala šancu na nový život.

Podľa Muska prebehol celý zákrok dobre a sám Arbaugh následne médiám povedal, že to pre neho bolo „veľmi jednoduché“. O výsledkoch operácie sa môžeš presvedčiť vo videu nižšie, ktoré pacient nedávno publikoval na sociálnej sieti X. Arbaugh v ňom ukazuje, ako dokáže hrať on-line šach bez akéhokoľvek pohybu len pomocou svojho mozgu.

„Myslím, že už pre mňa ovládanie kurzora mozgom začalo byť intuitívne. Avšak zo začiatku to bolo, ako keby som skúšal ovládať Silu. Len pozeráte na obrazovku a kurzor sa hýbe tak, ako chcete. Je to šialené,“ opisuje Arbaugh svoju skúsenosť pomocou narážky na vesmírnu ságu Star Wars. Mladík vo videu priznal, že šach mal vždy rád, a vďaka čipu sa tak môže k tejto aktivite vrátiť.

Symbióza človeka a umelej inteligencie

Pre Muska je problematika poranenia mozgu a chrbtice akýmsi štartovým bodom, s Neuralinkom má totiž veľké plány. Jeho dlhodobejším cieľom je podľa BBC symbióza človeka a umelej inteligencie. Ľudia by tak mohli byť schopní komunikovať s počítačmi a inými elektronickými zariadeniami úplne novým spôsobom.

Čipy by nás podľa Muska tiež mali ochrániť pred rizikami umelej inteligencie. Tú vlastník Neuralinku už skôr označil za existenčnú hrozbu. Musk tvrdí, že lepším spojením ľudských a počítačových mozgov sa znižuje pravdepodobnosť, že ako druh zostaneme „pozadu“.

Ako ale poznamenáva mnoho odborníkov, nato, aby sa mohol Neuralink stať bežným produktom, existujú obrovské prekážky. „Mozog každého z nás je trochu iný. Nemôžete mať len jeden čip, ktorý vyhovuje všetkým a robí presne to isté, musí to byť veľmi dôsledný proces. Technológie navyše idú stále dopredu, musíte si preto každých päť rokov zaobstarávať nový čip? Bude to teda ako mať v hlave starú Nokiu, ktorá síce bola vo svojej dobe fajn, ale teraz sa už veľmi nepoužíva?“ pýta sa napríklad neurovedec z Cardiffskej univerzity Dean Burnett.

Vyvstáva tu aj otázka obáv zo samotnej operácie. Naozaj by ti stálo za to podstúpiť tak náročný zákrok, aby si si mohol napríklad objednať pizzu alebo odoslať SMS bez použitia rúk? Odborná verejnosť sa v každom prípade zhoduje, že pokiaľ nás vôbec čaká budúcnosť plná mozgových čipov, bude to ešte dlho trvať.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:24
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity