IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Ako zaujať publikum? 10 tipov pre úspešnú prezentáciu Nové

Len málokto môže povedať, že má v obľube prezentovanie pred skupinou ľudí. Aj napriek tomu sa tomu prevažná väčšina z nás aspoň občas nevyhne. Bez ohľadu na to, či sa prezentácia odohráva pred školskou tabuľou, v zasadačke alebo na veľkej konferencii, cieľ je vždy rovnaký – zaujať publikum a odovzdať mu čo najviac informácií v čo najkratšom čase.

Na čo pred prezentáciou nezabudnúť? A ako sa zbaviť nervozity?

Blog ITnetwork.cz

1. Nepodceň prípravu

Nie, naozaj sa nemusíš učiť každé slovo v prezentácii naspamäť, prípravu by si ale rozhodne nemal podceniť. Základom je sa v danej téme zorientovať a stanoviť si jasný cieľ prezentácie.

Dôležité je aj to, aby si si urobil menší prieskum svojho publika a prezentáciu mu prispôsobil. Pred svojimi dlhoročnými kolegami určite zvolíš iný štýl ako počas pracovného pohovoru.

2. Štruktúrovaný obsah

Dobrá prezentácia by mala byť aspoň čiastočne originálna. Aj napriek tomu je ale dobré sa držať známej logickej štruktúry - úvod, jadro a záver. Úvod by mal pritiahnuť pozornosť publika a načrtnúť, čo môžu poslucháči od tvojho rozprávania očakávať. Hlavná časť by potom mala podrobnejšie rozviesť kľúčové body a v závere je dobré zhrnúť hlavné myšlienky a prípadne vyzvať publikum k nejakej aktivite.

Jednotlivé slidy za sebou zaraď tak, aby na seba logicky a plynule nadväzovali, a vyhni sa zmätenému preskakovaniu od jednej témy k druhej.

3. Máš dosť času?

Určite si zisti, ako dlho má daná prezentácia trvať. Bolo by frustrujúce, keby si si pripravil prednes na pol hodiny a až na mieste by si sa dozvedel, že musíš prezentáciu skrátiť na pätnásť minút. Následne si celú prezentáciu skús aspoň raz povedať nanečisto a stopuj si pri tom čas. Tak budeš vedieť, či sa do daného limitu aspoň približne zmestíš.

Pri prezentácii sa rozhodne vyhni dlhšiemu preťahovaniu. Je to neprofesionálne a ľudia to nemajú radi.

Ak nemáš daný časový limit, stále maj na pamäti, že prezentácia by mala byť síce informačne bohatá, ale zároveň čo možno najkratšia. Pozornosť publika sa totiž vytráca pomerne rýchlo. Podľa stránky Corporate Communication Experts vydrží pozornosť dospelých ľudí pri prezentácii len okolo 10 minút. Tak čo, stíhaš to?

4. Čím menej textu, tým lepšie

Keď si budú ľudia z publika chcieť prečítať knižku, pôjdu do knižnice a nemusia kvôli tomu tráviť čas na tvojej prezentácii. Zapamätaj si preto, že textu by na slidoch malo byť čo najmenej. Ideálne sa úplne vyhni celým vetám a stav len na jednoduché body, ktoré potom slovne rozvedieš.

Pri textoch je všeobecne vhodné držať sa pravidla 5 x 5, teda 5 riadkov s piatimi slovami s veľkosťou minimálne 24, aby boli slová dobre viditeľné aj v zadných radoch.

5. Obrázky, fotky a grafy majú zelenú

Zatiaľ čo s textom by si mal na prezentáciách šetriť, s grafickým obsahom je to úplne naopak. Jasne, výsledné slidy by nemali žiariť ako kolotoče na jarmoku, vizuálna stránka je ale veľmi podstatná pre udržanie pozornosti publika. Do prezentácie sa preto neboj zaradiť rôzne tematické obrázky, fotografie a dostupné grafy.

✗ Špatně

Blog ITnetwork.cz

✔ Správně

Blog ITnetwork.cz

6. Rozprávaj príbehy

Ľudia jednoducho milujú dobré a chytľavé príbehy so zaujímavou pointou, ktoré sú často veľmi prínosné aj pre prezentujúceho. Pri rozprávaní totiž môžeš ukázať svoj zápal pre vec a svoje hlbšie znalosti danej problematiky. Ak to formálnosť prezentácie dovolí, rozhodne si nejaký príbeh priprav. Daj si však pozor, aby nezabral až príliš veľkú časť danej prezentácie.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

7. Zapoj publikum

Veľa známych rečníkov nenecháva publikum len sa prizerať, ale naopak ho zapája. Interaktivita dokáže výrazne zvýšiť záujem a udržať pozornosť poslucháčov. Ak to pravidlá danej prezentácie dovoľujú, pokladaj publiku otázky, vyzvi ho na diskusiu alebo vkladaj do slidov rôzne interaktívne prvky, ako sú ankety či kvízy.

8. Nezabudni na neverbálnu komunikáciu

Obzvlášť, ak sa prezentácia odohráva v offline svete, je neverbálna komunikácia veľmi dôležitá. Pri nácviku sa postav pred zrkadlo a pozri sa, ako stojíš. Skrížené ruky alebo nohy predstavujú fyzickú bariéru, ktorou sa snažíme brániť. Tento postoj teda vyvoláva dojem, že sa bojíš. Rovnako aj neustále prechádzanie zo strany na stranu či pohľad uprený do zeme značí silnú nervozitu a odpor. Pri prezentácii sa preto snaž udržiavať rovný uvoľnený postoj a prirodzený očný kontakt s publikom.

9. Kde prezentáciu vytvoriť?

Asi najznámejším nástrojom na tvorbu prezentácií je PowerPoint. Podľa údajov zo spravodajcu Present Better ho používa viac ako 500 miliónov ľudí po celom svete, napokon ide o dlhodobo osvedčenú klasiku.

Popularite sa tešia aj ďalšie programy na tvorbu prezentácií, ktoré v mnohých ohľadoch možnosti PowerPointu prekonávajú. Zatiaľ čo niektoré nástroje umožňujú prezentujúcemu lepšiu prácu s videami, iné majú zase originálne grafické šablóny. Vyskúšať môžeš napríklad Prezi, PopAi alebo Visme.

10. Nauč sa potlačiť nervozitu

Prezentovanie pred veľkou skupinou ľudí môže byť veľmi stresujúce, našťastie sa na to možno pripraviť a úzkosť tak aspoň čiastočne potlačiť. Určite pomôže, keď:

  • Budeš dobre poznať tému, ktorú prezentuješ. Vďaka tomu sa budeš cítiť istejšie a nebude ťa stresovať, ak zabudneš, o čom máš hovoriť.
  • Prezentáciu si párkrát vyskúšaš nanečisto pred zrkadlom alebo napríklad pred svojimi priateľmi, ktorí ti môžu dať prvú spätnú väzbu.
  • Zmieriš sa s tým, že nervozita je normálna. Podľa výsledkov výskumu Gitnux trpí nejakou mierou strachu z rozprávania na verejnosti 75 % ľudí. Rozhodne v tom teda nie si sám. Ak sa nejedná o extrémne formálnu prezentáciu, môžeš svoj strach na začiatku dokonca priznať. Tým si môžeš značne uľaviť.
  • Naučíš sa používať rôzne dychové cvičenia na uvoľnenie stresu. Je dokázané, že tieto cvičenia dokážu uvoľniť a znížiť napätie v tele. Návod nájdeš napríklad v nasledujúcom videu.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:22
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity