IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Podpora pri kurze bola na 110 %, hovorí bývalý vedúci Vlad Nové

Vzdelanie je rozhodne jednou z najlepších investícií, ktorú si môžeme počas života dopriať. S tým súhlasí aj bývalý vedúci oddelenia Vlad, ktorý sa rozhodol doplniť si vedomosti v IT a rekvalifikoval sa na programátora. Nielenže kurz zvládol na výbornú, okrem toho začal počas štúdia pracovať ako správca systému a zároveň sa venoval aj ďalšiemu vzdelávaciemu programu v odbore leadershipu.

Prečo sa rozhodol vydať na dráhu programátora? A ako si ako cudzinec poradil s češtinou na kurze?

Blog ITnetwork.cz

V práci podporili jeho túžbu po vzdelaní

Ako si sa dostal k IT?

Bola to celkom dlhá cesta, počítače ma zaujímali vždy, ale nikdy predtým som sa im profesionálne nevenoval. Zmenila to až vaša rekvalifikácia.

Aký odbor si vyštudoval?

Som vyučený kuchár, vyskúšal som ale aj veľa iných povolaní.

Aké napríklad?

Keď som prišiel pred šiestimi rokmi do Česka, ešte som neovládal dobre jazyk, a tak som začal pracovať ako operátor vo výrobe. Postupne som sa vypracoval až na pozíciu zástupcu majstra a češtinu som sa naučil. Nejakú dobu pred rekvalifikáciou som potom získal miesto vedúceho oddelenia v logistickej spoločnosti DHL. Veľmi ma zaujíma psychológia a leadership, takže mi táto pozícia celkom vyhovovala.

Prečo si sa teda vydal na rekvalifikáciu?

Ako som už hovoril, IT ma vždy veľmi zaujímalo, navyše som sa už po tých rokoch v práci cítil trochu vyhorený. Vedenie firmy moje nadšenie do vzdelania podporilo a nadriadení mi povedali, že ak sa rekvalifikujem, môžem vo firme nastúpiť na IT oddelenie. Bol to pre mňa impulz, aby som to konečne skúsil.

Vedenie firmy moje nadšenie do vzdelania podporilo a nadriadení mi povedali, že pokiaľ sa rekvalifikujem, môžem vo firme nastúpiť na IT oddelenie.

Nechal si si kurz preplatiť úradom práce?

Áno, pôvodne som o tej možnosti pritom ani nevedel, poradila mi ju až jedna vaša moc milá kolegyňa. Všetko potom prebehlo úplne hladko.

Počas rekvalifikácie zvládol dokončiť aj ďalší kurz

Prečo si si vybral práve Javu?

Z mnohých dôvodov. Jednak ma na nej zaujalo, že podporuje dedičnosť, a jednak mi prišla jednoduchšia na učenie. Tiež mi ju všetci odporúčali.

Aká bola pre teba ako cudzinca rekvalifikácia v češtine?

Nemal som s tým vôbec žiadny problém. Mnoho ľudí z môjho okolia mi radilo, nech do toho nejdem, že sa budeme učiť až príliš technické výrazy, ktorým nebudem rozumieť. Nakoniec som to ale zvládol úplne v pohode. Občas som si niektoré lekcie prepol do slovenčiny, čo mi trochu pomohlo.

Narazil si pri štúdiu na nejaký problém?

Trošku som sa zasekol pri OOP, nakoniec som to ale dokázal prekonať. Prekvapilo ma, že mi môj koordinátor volal skoro každý týždeň a pýtal sa ma, ako to zvládam. Bolo to hrozne milé a koordinátor sa ma vždy snažil podporiť. O to viac ma to motivovalo sa učiť a posúvať, aby som sa pred ním nemusel hanbiť, že som nejakú lekciu neurobil.

Skúšal si aj online konzultácie s lektorom?

Len raz pred odovzdaním praktického projektu. Potreboval som poradiť, ako ďalej postupovať.

Akú verziu projektu si robil?

Tú ľahšiu, počas kurzu som totiž ešte dorábal ďalší kurz ohľadom leadershipu. Mal som teda aj tak dosť práce.

To je neuveriteľné, ako si to zvládal?

Celkom sa to dalo, učenie som počas dňa rôzne striedal.

A aké pocity si mal zo záverečnej skúšky?

Úplne v pohode. Páčilo sa mi, že tam boli všetci veľmi príjemní a empatickí. Na začiatku sme boli celkom nervózni, ale po tej motivujúcej úvodnej reči to z nás celkom opadlo.

Čo sa ti na kurze najviac páčilo?

Určite to bola uvoľnená atmosféra na prezenčných školeniach. Vôbec to nebolo ako v škole, kde študenti len sedia a profesor pred nimi rozpráva. Lektori nás neustále zapájali a pýtali sa, či stíhame. Obzvlášť vydarené bolo školenie HTML, výkon lektora bol na naozaj veľmi profesionálnej úrovni.

Rád by som tiež ešte raz spomenul podporu môjho koordinátora po celú dobu štúdia, ktorá za mňa bola na 110 %.

Vôbec to nebolo ako v škole, kde študenti len sedia a profesor pred nimi rozpráva. Lektori nás neustále zapájali a pýtali sa, či stíhame. Obzvlášť vydarené bolo školenie HTML, výkon lektora bol na naozaj veľmi profesionálnej úrovni.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

Pre Vlada vzdelávanie rekvalifikáciou rozhodne nekončí

Nastúpil si nakoniec na IT oddelenie vo svojej firme?

Áno, dokonca už mesiac pred ukončením kurzu. V jednej chvíli som teda robil dva kurzy a navyše začínal v práci. Bolo to dosť náročné, obzvlášť pre moju ženu. Sotva som navečer prišiel z práce domov, rovno som sa presunul k učeniu. Dnes je to už ale viac ako pol roka, čo v IT pracujem, a myslím, že sa to už všetko pekne usadilo.

A čomu sa teraz v práci venuješ?

Robím správcu systému a v súčasnosti mám pod sebou dvoch klientov. Moja práca spočíva v tom, že mám na starosť jednu aplikáciu a zaisťujem jej plynulé fungovanie.

Stále sa veľa učím, pracujem totiž s Oracle a Pythonom. Na kurze som pritom študoval Javu. Jazdím tiež na rôzne školenia, nedávno som bol napríklad na Power BI. Okrem toho sa navyše ešte učím anglicky, firma mi totiž prepláca súkromného lektora.

Aké máš vo svojej novej kariére plány do budúcnosti?

Najprv by som sa rád dovzdelal – ako v angličtine, tak aj cez e-learning ITnetwork v Pythone. Následne by som sa rád viac venoval vývoju. Moja firma mi ponúka možnosť kariérne rásť, takže uvidíme, čo bude ďalej.

Si rád, že si sa rekvalifikoval?

Veľmi a som rád, že som si vybral práve ITnetwork. Už som vás dokonca odporučil niekoľkým svojim známym a jeden z nich medzitým stihol kurz dokončiť.

Som rád, že som si vybral práve ITnetwork. Už som vás dokonca odporučil niekoľkým svojim známym a jeden z nich medzitým stihol kurz dokončiť.

Máš nejaké odporúčanie pre nováčikov ohľadom rekvalifikácie?

Áno, je naozaj potrebné dodržiavať termíny, ktoré sú dané v harmonograme kurzu. Ja som si stále hovoril, že mám veľa času, a potom sa mi to trochu vypomstilo. Ten plán je poskladaný tak, aby na seba všetko dobre nadväzovalo a človek mal na konci kurzu trochu času si všetko v kľude zopakovať.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:22
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity