Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Austrália chce zaviesť právo na „odpojenie“. Hrozí väzením? Nové

V Austrálii aktuálne schvaľujú návrh nového zákona, ktorý bude pre mnohých zamestnancov vyslobodením. Právo na odpojenie im totiž umožní, že sa budú musieť venovať pracovným činnostiam skutočne len v zmluvne danej pracovnej dobe. Mnohých zamestnancov totiž šéfovia nútia byť neustále na príjme a reagovať, a to aj v ich voľnom čase.

V čom tento nový zákon spočíva? A kde na svete už podobné pravidlá fungujú?

Blog ITnetwork.sk

Prečo je potrebné „právo na odpojenie“?

Základná myšlienka tohto práva je, že sa kvôli moderným technológiám stierajú hranice medzi pracovným a osobným životom. Aj kvôli možnosti práce z domu sa navyše oveľa častejšie stáva, že zamestnanci pracujú mimo svojej pracovnej doby.

Netýka sa to však iba klasických nadčasov, do tejto kategórie totiž spadajú aj situácie, kedy zamestnanci musia byť kvôli práci neustále na príjme. Tento stav na nich pritom môže mať neblahé účinky. „Výsledkom bude stres a syndróm vyhorenia, čo je skutočná choroba dneška,“ povedala v roku 2022 BBC belgická podpredsedníčka vlády Petra De Sutter.

V Austrálii preto tamojšia vláda pred niekoľkými mesiacmi navrhla nový zákon, ktorý dá pracujúcim právo na odpojenie. Zamestnanci by vďaka nemu mali mať okrem výnimočných udalostí možnosť odmietnuť komunikovať so svojím zamestnávateľom mimo ich určeného pracovného času. Postihom pre zamestnávateľov potom má byť podľa austrálskej verejnoprávnej televízie ABC pokuta 18-tisíc dolárov. V prípade častého porušovania zákona potom zamestnávateľovi môže hroziť trest väzenia až na dobu jedného roka.

Zákon má širokú podporu

S návrhom práva na odpojenie prišla v Austrálii vlani prvýkrát ľavicová strana zelených a tento návrh si ihneď získal pomerne veľkú podporu. Austrálsky premiér Anthony Albanese vyhlásil, že ľudia by nemali byť penalizovaní za to, že nie sú k dispozícii 24 hodín, keď za tieto hodiny nedostávajú zaplatené.

Podporu novému zákonu vyjadril aj austrálsky minister práce Tony Burke. „Svet je prepojený, to ale spôsobilo problém,“ povedal v rozhovore pre ABC a dodal, že priemerné nadčasy Austrálčanov tvoria 6 týždňov ročne. Podľa Reuters to predstavuje viac ako 92 miliárd austrálskych dolárov nevyplatených miezd. Zákon už vďaka širokej podpore prešiel austrálskym senátom aj poslaneckou snemovňou.

Novinka má ale aj svojich odporcov, ktorí poukazujú na jej chyby a možné negatívne dopady na firmy. „Táto legislatíva vytvorí značné náklady pre podniky a povedie k menšiemu počtu pracovných miest a príležitostí,“ uviedol vo vyhlásení Bran Black, výkonný riaditeľ Business Council of Australia.

Proti je tiež senátorka opozičnej strany Michaelia Cash. „Žiadne z opatrení nie je navrhnuté tak, aby zlepšilo produktivitu, pracovné miesta, rast a investície, ktoré sú ingredienciami úspešnej ekonomiky,“ vysvetlila a dodala, že zamestnanci už teraz majú dostatočnú právnu ochranu proti neprimeranému pracovnému času.

Austrálčania sú totiž podľa indexu pracovnej platformy Remote štvrtí na svete, čo sa týka rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Prvé tri priečky obsadili Nový Zéland, Španielsko a Francúzsko.

Právo na odpojenie funguje aj v Európe

Priekopníkom podobne fungujúceho zákona bolo Francúzsko, ktoré ho zaviedlo v roku 2017. V krajine galského kohúta toto právo vyžaduje, aby spoločnosti stanovili presné pokyny pre komunikáciu po pracovnej dobe. Onedlho nato začali právo na odpojenie presadzovať aj ďalšie krajiny ako napríklad Portugalsko, Belgicko, Kanada, Nemecko, Taliansko, Írsko alebo Luxembursko.

Ďalšie štáty vrátane Argentíny, Čile, Mexika či Ukrajiny potom vzťahujú právo na odpojenie predovšetkým voči ľuďom, ktorí pracujú z domu. Práve u nich je totiž najväčšie riziko nedostatočnej rovnováhy medzi kariérnym a osobným životom. Aj tu ale záleží predovšetkým na zamestnávateľovi a odbore, v IT je napríklad dlhodobo vysoká spokojnosť zamestnancov s pracovnými podmienkami.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.sk
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:13
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity