Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Avast dostal rekordnú pokutu 13,7 milióna eur Nové

Je známym faktom, že naše osobné dáta sa stali v prostredí internetu veľmi cenenou, ale zároveň aj veľmi citlivou komoditou. Aby nedochádzalo k ich zneužitiu, vytvorili sa rôzne zákony, ktorých cieľom je osobné údaje chrániť. Nie vždy to ale stačí. Občas sa do médií dostanú správy o firmách, ktoré čelia obvineniu z nesprávneho nakladania s dátami. Naposledy tento problém postihol českú spoločnosť Avast.

Prečo padla rekordná pokuta? A akým ďalším obvineniam Avast čelí v USA?

Blog ITnetwork.cz

Pokuta za predaj neanonymizovaných dát

Český Avast Software, s.r.o., patrí medzi najznámejších poskytovateľov antivírusového softwaru, ktorý malo vlani vo svojom zariadení nainštalovaných vyše 430 miliónov ľudí po celom svete. Tento rok však začal spoločnosť prešetrovať Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) kvôli problémom s neoprávneným spracovaním osobných údajov.

Podľa úradníkov Avast počas roku 2019 preukázateľne odovzdával neanonymizované dáta o 100 miliónoch svojich používateľov spoločnosti Jumpshot, Inc. Jednalo sa hlavne o históriu prehliadania internetu. „Spoločnosť Jumpshot, Inc., sa okrem iného prezentovala ako spoločnosť sprístupňujúca dáta marketérom, ktorým poskytovala vhľad do on-line správania spotrebiteľov a ponúkala sledovanie cesty používateľov na atomárnej úrovni,“ uviedol ÚOOÚ vo svojej správe.

Problém pritom je, že používatelia Avastu boli mylne informovaní o účele zberu ich dát. Tie mali byť určené iba k štatistickej analýze. Spoločnosť tiež tvrdila, že na anonymizáciu používa najrôznejšie sofistikované techniky. Pri samotnom konaní bolo ale preukázané, že k anonymizácii do takej miery rozhodne nedošlo.

„Úrad v rozhodnutí zdôraznil, že spoločnosť Avast je jedným z popredných odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, ktorá ponúka verejnosti nástroje na ochranu dát a súkromia. Jej zákazníci nemohli očakávať, že práve táto spoločnosť bude odovzdávať ich osobné údaje, respektíve údaje, na základe ktorých by mohla byť zistená nielen ich totožnosť, ale napríklad aj záujmy, preferencie, bydlisko, majetkové pomery, profesia a ďalšie údaje týkajúce sa ich súkromia,“ vysvetlil rozhodnutie úradu jeho predseda Jiří Kaucký. Spoločnosti preto ÚOOÚ udelil pokutu vo výške 13,7 milióna eur, čo je mimochodom najvyššia udelená pokuta v danom odvetví. Rozhodnutie je právoplatné.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

Avast s rozhodnutím úradu nesúhlasí

Avast s udelenou pokutou nesúhlasí a krátko po jej oznámení vydal vyhlásenie pre ČTK.

„Rozhodnutie ÚOOÚ sa týka niekdajších činností zahŕňajúcich spracovávanie osobných údajov Jumpshotom, dcérskou spoločnosťou, ktorú Avast dobrovoľne uzavrel v januári 2020. Avast s rozhodnutím a opisom skutočností ÚOOÚ nesúhlasí a zvažuje ďalšie kroky vrátane správnej žaloby. Avast ďalej potvrdzuje svoj záväzok chrániť dáta a súkromie svojich používateľov a proaktívne podniká kroky na ochranu súkromia, ktoré sú pre neho najvyššou prioritou. Zároveň je aj naďalej aktívnym členom celosvetových organizácií a iniciatív zameraných na ochranu osobných údajov,“ napísal Avast vo svojom nedávnom vyjadrení.

Blog ITnetwork.cz

Avast dostal pokutu aj v USA

Úrad na ochranu osobných údajov však rozhodne nie je jedinou štátnou inštitúciou, ktorá má s konaním Avastu problém. Na konci februára tohto roku udelila americká Federálna obchodná komisia (FTC) českej firme tučnú pokutu vo výške 16,5 milióna dolárov. Zároveň firma dostala zákaz ďalšieho predaja používateľských dát.

„Avast sľúbil používateľom, že jeho produkty budú chrániť ich súkromie, ale priniesol opak,“ povedal v tlačovej správe Samuel Levine, riaditeľ Úradu na ochranu spotrebiteľov FTC. Levine navyše dodal, že taktika získavania dát Avastu porušila nielen súkromie používateľov, ale aj zákon.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:26
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity