Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nebojte sa požiadať o radu, odporúča bývalý predavač Ondra Nové

Počítače zaujímali Ondru už odmalička, kvôli svojim študijným výsledkom ale nenašiel odvahu sa po škole vydať za kariérou v IT. Niekoľko rokov preto pracoval ako predavač v obchode s elektronikou a elektrickými spotrebičmi. Táto práca mu však dlhodobo neprinášala radosť, a tak sa rozhodol skúsiť šťastie s rekvalifikáciou v ITnetwork. Po jej absolvovaní si našiel prácu softwarového testera, ktorá ho rozvíja a dáva mu vidinu lepšej budúcnosti.

Čo Ondrovi najviac pomohlo pri štúdiu? A čo ho na jeho novej práci prekvapilo?

Príbehy absolventov

Od štúdia IT ho zrádzali

Zaujímalo ťa IT už odmalička?

IT ako také úplne nie, ale počítače som mal rád, predovšetkým kvôli hrám. Vždy ma práca s technológiami lákala, veľa ľudí ma od nej však odrádzalo. Nemal som vtedy úplne dobré študijné výsledky v matematike, takže som nakoniec išiel na hotelovku.

Čo si robil po škole?

Najskôr som skúšal pracovať vo vyštudovanom odbore, ale bolo to veľmi náročné, občas som robil aj 16 hodín denne. Potom s tým navyše ešte dosť zamiešal covid, takže som si hľadal iné miesto. Nakoniec som uspel vo výberovom konaní v jednom e-shope s elektrickými spotrebičmi a elektronikou, kde som robil pár rokov. Práve tu som sa začal učiť trochu viac o počítačoch, a to predovšetkým z hardwarovej stránky.

Prečo si sa rozhodol pre rekvalifikáciu?

Práca v tomto obchode bola síce zaujímavá, úplne som si ale neporozumel s vedením. Navyše som túžil presťahovať sa z Prahy späť do rodnej Plzne. Dal som teda výpoveď a premýšľal, čo budem robiť ďalej. A pretože ma práca s počítačmi bavila, rozhodol som sa rekvalifikovať na programátora. Musím priznať, že určitým lákadlom pre mňa boli aj peniaze, mzdy v tomto odbore sú totiž dosť vysoké.

Ako si sa dostal do ITnetwork?

Hľadal som si na internete rôzne kurzy a tento ma zaujal najviac. Pozrel som si aj konkurenciu, ale bola pre mňa príliš drahá. Nechcelo sa mi dávať napríklad 200-tisíc korún za kurz, pri ktorom som si ani nebol istý, či ma bude baviť.

Nechal si si kurz uhradiť cez úrad práce?

Áno, všetko prebehlo úplne bez problémov. Len som tam prišiel, vyplnil papiere a za pár dní bolo všetko schválené.

Odporúča chodiť na konzultácie

Aké boli začiatky kurzu?

Celkom to šlo. Vzhľadom na to, že som počas prvého mesiaca kurzu ešte pracoval, tak ma potešilo, že začiatok bol pozvoľný.

Ako si sa na kurz pripravoval?

Počas prvého mesiaca som sa učil, kedy sa dalo. Občas sa mi to podarilo aj v pracovnej dobe, keď som mal už všetkých zákazníkov obslúžených. Potom som mal už na učenie viac času, čo bolo fajn, pretože látka začala byť ťažšia.

Čo ti pri štúdiu Javy najviac pomohlo?

Určite to boli konzultácie s lektormi, osobná výučba mi totiž vyhovuje viac ako samoštúdium. Na prvú konzultáciu som šiel ešte s miernou obavou, ktorá pramenila z mojich školských rokov. Bál som sa, aby som tam nevyzeral ako úplný idiot. Nakoniec to ale bolo super. Lektor mi vždy všetko veľmi pekne vysvetlil, a to pokojne aj dvakrát alebo trikrát. Bolo vidieť, že naozaj chcel, aby som látku pochopil.

Páčili sa ti prezenčné školenia?

Veľmi som si ich užil, a to nielen kvôli skvelým lektorom, ale aj vďaka fajn spolužiakom. Vždy tam panovala super nálada a cez prestávky sme sa spoločne porozprávali alebo zašli na jedlo.

Na prezenčných školeniach vždy panovala super nálada a cez prestávky sme sa spoločne porozprávali alebo zašli na jedlo.

Ako si si poradil s praktickým projektom?

Celkom dobre, len na konci som mal taký menší zásek. Nemohol som vôbec prísť na to, kde je problém. Išiel som teda na konzultáciu, lektor sa pozrel na kód a za pár sekúnd mal jasno. Urobil som totiž takú hlúpu gramatickú chybu, inak bolo všetko v poriadku.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

Nástupný plat ho milo zaskočil

Kedy si si začal hľadať prácu?

Inzeráty som si pozeral už počas kurzu, bol som aj na niekoľkých pohovoroch. Väčšinou však hľadali niekoho seniornejšieho. Potom sa mi po nejakej dobe ozvali z jednej firmy, že by ma vzali do svojho bootcampu, ktorý však začínal až o pár mesiacov. Povedali mi, že ale samozrejme pochopia, ak si do tej doby nájdem niečo iné.

Hľadal si teda ďalej?

Odpovedal som ešte na niekoľko inzerátov, už som bol ale pokojnejší, pretože som mal istotu tej prvej práce. Potom mi zavolali z firmy ZF Engineering, že ma pozývajú na pohovor.

Ako to prebiehalo?

Pohovor bol veľmi zaujímavý, dozvedel som sa tam veľa informácií o software testovaní. Celkom ma však zaskočili hneď prvou otázkou, chceli odo mňa totiž vedieť, ako presne funguje prevodovka. Táto firma sa venuje automotive priemyslu, takže to dávalo zmysel, avšak nečakal som takú otázku pri pohovore na pozíciu testera. Snažil som sa im na všetko čo najlepšie zodpovedať, odchádzal som ale so zlým pocitom.

Ako to dopadlo?

Za pár dní mi volal niekto z ich HR, že ma berú. Keď mi potom oznámili, koľko budem dostávať peňazí, myslel som si, že si zo mňa robia srandu. Bolo to neuveriteľné! To, čo mi ponúkli, bolo vysoko nad moje očakávania.

Keď mi potom oznámili, koľko budem dostávať peňazí, myslel som si, že si zo mňa robia srandu. Bolo to neuveriteľné! To, čo mi ponúkli, bolo vysoko nad moje očakávania.

Čo teda presne vo firme robíš?

Som software tester. Pracujem na testovaní softwaru pre riadiacu jednotku, ktorá má na starosť ovládanie zámku diferenciálu na veľkých autách.

Baví ťa táto práca?

Veľmi, začiatky pre mňa teda boli veľmi stresujúce, pretože som sa okrem iného musel učiť ešte Python. Nakoniec sa to ale zlomilo a od tej doby si myslím, že sa mi darí veľmi dobre. Už dostávam aj viac úloh a zodpovednosti, takže sa cítim fajn. Navyše testovanie je taká veľmi hnidopišská práca, ktorá mi však dáva zmysel.

Chcel by si teda pri testovaní zostať?

Stopercentne, rád by som sa v tom zlepšoval a stal sa samostatnou jednotkou. V našej práci nie je nutné šplhať po kariérnom rebríčku na manažérske pozície, stačí byť dobrý v tom, čo človek robí. Firmy sú totiž ochotné priplatiť si za kvalitného IT špecialistu.

Čo sa ti na tvojej práci páči?

Určite je to kolektív, ktorý je skvelý. Hoci je to korporát, nikto sa tam nespráva škrobene. Môžem sa kohokoľvek na čokoľvek opýtať a vždy sa mi pokúsi pomôcť. Navyše, na ničom nie je problém sa dohodnúť.

Si rád, že si sa rekvalifikoval?

Veľmi. V Prahe ma to dosť ničilo a teraz mám vidinu, že všetko bude lepšie. Konečne už vo svojom veku nemusím žiť v spolubývaní a môžem si dovoliť vlastné bývanie. Navyše som teraz zase bližšie ku svojej rodine.

Máš nejaké odporúčania pre študentov rekvalifikácie?

Nebojte sa požiadať o radu. To, že niekto niečo nevie, nič neznamená. Zo začiatku som mal tendenciu porovnávať sa so skúsenými kolegami, ale to nie je dobrá cesta. Keď vám napríklad jedna časť v štúdiu nejde, tak to neznamená, že nenájdete v IT uplatnenie.

Nebojte sa požiadať o radu. To, že niekto niečo nevie, nič neznamená. Zo začiatku som mal tendenciu porovnávať sa so skúsenými kolegami, ale to nie je dobrá cesta. Keď vám napríklad jedna časť v štúdiu nejde, tak to neznamená, že nenájdete v IT uplatnenie.

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Príbehy absolventov
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:39
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity