IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Namiesto suchého februára digitálny detox. Dokáže pomôcť? Nové

Začiatok roka býva tradične obdobím, kedy sa ľudia pod ťarchou novoročných predsavzatí pokúšajú urobiť niečo pre svoje zdravie. A zatiaľ čo niektorí začnú chodiť pravidelne do posilňovne alebo dodržiavajú suchý február, iní sa rozhodnú pre takzvaný digitálny detox. Priaznivci tejto metódy totiž tvrdia, že sme na smart zariadeniach závislí a detox nám môže pomôcť opäť získať balans.

Ako sa prejavuje závislosť na sociálnych sieťach? A ako dlho by mal digitálny detox trvať?

Blog ITnetwork.cz

Odvrátená strana digitálnych médií

V dnešnej dobe je pre väčšinu z nás takmer nepredstaviteľné, že by sme mali žiť bez smart technológií. Okrem toho, že značne uľahčujú vzájomnú komunikáciu, poskytujú nám aj zábavu vo voľných chvíľach. Podľa výskumu spoločnosti Exploding Topics používa sociálne siete 62,3 % svetovej populácie, pričom priemerne na nich každý človek trávi 2 hodiny a 23 minút denne. Všeobecne však pri obrazovkách trávime oveľa viac času, skoro sedem hodín denne.

Je to zle? Na to nie je úplne ľahké odpovedať. Mnohí odborníci sa však zhodujú, že dôležitejšie ako čas strávený na digitálnych médiách je to, čo na nich človek skutočne robí. Nekontrolovateľné niekoľkohodinové scrollovanie na Facebooku alebo Instagrame totiž môže viesť k niektorému z nasledujúcich problémov.

Preťaženie

Byť stále online alebo mať mobil neustále pri sebe môže byť veľmi stresujúce, človek je totiž kvôli tomu neustále dostupný. Ako si si mohol prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov, tento fakt často zneužívajú aj firmy, ktoré od svojich zamestnancov vyžadujú reakciu mimo vymedzenej pracovnej doby. Tento nápor potom môže viesť k preťaženiu, zlému spánku a ďalším zdravotným problémom.

Zlá koncentrácia

Mnoho štúdií ukázalo, že používanie sociálnych sietí značne poškodzuje našu schopnosť koncentrovať sa na zložitú či dlhotrvajúcu prácu. Siete boli navrhnuté tak, aby boli čo najpútavejšie a človek z nich jednoducho nechcel odísť. Ľudia majú navyše tendenciu sa na ne pravidelne vracať aj počas práce či učenia. To ale koncentrácii vôbec nepomáha, pretože návrat na rovnakú úroveň sústredenia ako pred pauzou môže trvať veľmi dlho.

Závislosť

V kontexte sociálnych médií niektorí odborníci dokonca hovoria aj o závislosti, ktorá sa prejavuje nasledujúcimi symptómami:

Fyzické príznaky:

  • únava,
  • nespavosť,
  • zažívacie problémy,
  • neúmyselné chudnutie alebo priberanie,
  • bolesti hlavy.

Psychologické a sociálne príznaky:

  • podráždenie,
  • obmedzovanie sociálnych kontaktov,
  • problémy v práci,
  • napäté medziľudské vzťahy,
  • zhoršenie pamäte,
  • problémy s koncentráciou,
  • neschopnosť rozlíšiť realitu od fantázie.

Behaviorálne príznaky

  • strata záujmu o činnosti, ktoré človeka predtým napĺňali,
  • častejšie trávenie času online,
  • klamstvá o používaní sociálnych médií,
  • hnev či nepokoj v prípade, že človeka niekto požiada, aby čas trávený online obmedzil.

Čo je to digitálny detox?

Oxfordský slovník definuje digitálny detox ako „časové obdobie, počas ktorého sa človek zdrží používania elektronických zariadení, ako sú smartfóny alebo počítače. To je považované za príležitosť ako znížiť stres alebo sa zamerať na sociálnu interakciu vo fyzickom svete.“.

Táto digitálna abstinencia môže trvať od pár hodín až po niekoľko týždňov či mesiacov. Väčšina ľudí však údajne vydrží okolo jedného až dvoch týždňov.

Skúšal si niekedy digitálny detox? Hlasuj v našej ankete.

Ako prežiť bez technológií?

Hneď na začiatok je potrebné si dôkladne premyslieť, aký by mal byť cieľ tvojho detoxu. Chceš mať viac času na rodinu alebo svoje koníčky? Potrebuješ efektívnejšie pracovať? Alebo máš problémy s koncentráciou? Zamysli sa nad tým, čo konkrétne robíš zle a kedy nad digitálnymi médiami strácaš kontrolu.

Jedným z častých tipov je vytvoriť si takzvané digital free zóny. To znamená, že v daných izbách či miestach sa nesmú chytré technológie vôbec používať. Zamedzíš tak napríklad tomu, aby si v kancelárii kvôli sociálnym sieťam odbiehal od práce. Vhodné je tiež stanoviť si určitý čas, kedy je možné digitálne technológie voľne používať. Každému vyhovuje niečo iné, typicky to ale býva v popoludňajších hodinách po práci. Získaný voľný čas je potom potrebné nahradiť nejakou zmysluplnou aktivitou, ktorá ti bude prinášať radosť.

Ak chceš brať digitálny detox naozaj poctivo a bez kompromisov, priprav sa na to, že ťa čaká aj ľahký návrat v čase. Napríklad mobilný budík budeš musieť vymeniť za ten klasický a Google kalendár za ten papierový 😉 Avšak skôr ako sa odpojíš z digitálneho sveta, upozorni na svoj zámer rodinu a priateľov. Mohli by sa stresovať, že sa s tebou nemôžu nijako spojiť.

Je digitálny detox skutočne účinný?

To je otázka, na ktorú nie je vôbec ľahké odpovedať. Mnohí ľudia naň z vlastných skúseností nedajú dopustiť. Hovoria, že niekoľkodenné vypnutie digitálneho sveta im pomáha zlepšiť spánok či koncentráciu a vedie aj k výraznému zlepšeniu ich psychického stavu. Podrobnejšie dôvody k detoxu sú pekne popísané napríklad v nasledujúcom videu:

Na druhú stranu existuje aj veľa kritikov tejto metódy. Napríklad nedávny výskum Davida Ellisa a Brittany Davidsonovej tvrdí, že existuje len veľmi málo dôkazov o tom, že by mali digitálne detoxy akýkoľvek prínos vzhľadom k problémom spojeným s používaním smartfónov.

Ako píše britský denník The Independent, niektoré argumenty pre digitálny detox sa zdajú na prvý pohľad logické. Napríklad to, že vďaka detoxu človek získa čas na šport, učenie či iné aktivity slúžiace na osobný rozvoj. Avšak žiadny z výskumov doteraz nepreukázal, že k tomu skutočne dôjde.

Vzdať sa smart technológií navyše môže človeka ochudobniť napríklad o sociálne kontakty, ktoré sa dnes vo veľkej miere odohrávajú práve prostredníctvom sociálnych sietí. Účastníci najrôznejších výskumov navyše priznali, že po celkovom opustení digitálnych médií začali pociťovať negatívne účinky, ako problémy so spánkom či vyššiu úroveň úzkosti. Niet preto divu, že veľká časť ľudí sa po takomto detoxe nakoniec vráti k svojim predchádzajúcim návykom.

Ak sa teda rozhodneš s detoxom začať, pamätaj na pravidlo, že menej je niekedy viac. Rozumné obmedzenie používania sociálnych médií v práci ti môže pomôcť zlepšiť koncentráciu, zároveň to ale pre teba nebude taký šok, ako keď digitálne technológie vypustíš úplne.

Anketa

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:18
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity