IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zbohatol na Minecrafte, teraz Notch zakladá nové štúdio Nové

Kto by nepoznal Minecraft? Táto legendárna hra už roky baví milióny detí a dospelých, čo dokazujú aj stále sa zvyšujúce čísla predaných kópií. Podľa údajov z roku 2023 si Minecraft od jeho vytvorenia zakúpilo už 300 miliónov ľudí, vďaka čomu sa tento titul radí medzi jednu z najpredávanejších hier vôbec.

Za koľko peňazí sa Minecraft v roku 2014 predal? A akú novinku jeho autor Persson chystá?

Blog ITnetwork.cz

Programovať začal už v ôsmich rokoch

Počítače a videohry zaujímali švédskeho programátora Markusa Alexeja Perssona (známeho tiež pod prezývkou Notch) už od malička. S programovaním začal na Commodore 128 a už v ôsmich rokoch dokázal vytvoriť svoju prvú hru.

Medzi rokmi 2004 až 2009 Persson pracoval ako herný autor vo firme Midasplayer (neskôr King.com), ktorá sa najviac preslávila svojou hrou Candy Crush. Tam sa Persson zoznámil aj s programátorom Jakobom Porsérom, s ktorým v roku 2009 založil firmu s názvom Mojang Specifications (neskôr Mojang Studios). O niekoľko mesiacov neskôr Persson vytvoril a vydal aj prvú verziu Minecraftu, napísanú v programovacom jazyku Java.

Hra sa stala hitom

Persson sa nijako netají tým, že pri tvorbe Minecraftu sa do veľkej miery inšpiroval hrou s názvom Infiminer, a to predovšetkým z hľadiska vizuálu. Už v roku 2010 sa jeho hra začala predávať vo veľkom, údajne si ju každý deň kúpilo zhruba 400 ľudí. Na začiatku roka 2011 potom Mojang oznámil prvý milión predaných kópií. Ako ale povedal sám Persson, o popularitu mu nikdy nešlo.

Hry vytváram, pretože je to zábava, milujem ich a zbožňujem programovanie. Ale mojím zámerom nie je vytvárať hity ani sa nesnažím zmeniť svet. Minecraft sa rozhodne hitom stal a ľudia mi tvrdia, že zmenil hry. Ale ani jedno nebolo mojím cieľom.

V každom prípade sa do začiatku roku 2015 predalo zhruba 70 miliónov kópií a vlani v októbri počet predaných kópií dosiahol neuveriteľných 300 miliónov. „S blížiacim sa pätnástym výročím zostáva Minecraft jednou z najpredávanejších hier všetkých čias s viac ako 300 miliónmi predaných kópií, čo je míľnik, o ktorom sa nikomu ani nesnívalo, keď sme všetci stavali svoje prvé bloky,“ povedala šéfka Mojang Studios Helen Chiangová.

Zaujíma ťa svet technológií a chcel by si sa naučiť programovať? Prihlás sa do nášho akreditovaného rekvalifikačného kurzu a získaj prácu snov. Okrem bezkonkurenčného platu na teba čaká aj home office, flexibilita a mnoho ďalších benefitov. Nakopni svoju kariéru ešte dnes:

Predaj Minecraftu ho vyšvihol medzi najbohatších ľudí sveta

Zrejme pod ťarchou kritiky napísal Persson v roku 2014 na svoj Twitter (dnes X) otázku: „Nechce si niekto kúpiť môj podiel v Mojangu, aby som sa v živote mohol posunúť ďalej?“ A hoci nie je isté, či to v tej chvíli myslel stopercentne vážne, začal dostávať ponuky na odkúpenie svojej firmy.

Tú nakoniec naozaj predal Microsoftu za 2,5 miliardy dolárov, čo je dnes zhruba 60 miliárd korún. Persson si teda na hre slušne zarobil a zaradil sa tak na zoznam svetových miliardárov. Jeho imanie podľa serveru Forbes.cz aktuálne dosahuje zhruba 1,3 miliardy dolárov.

Čaká na Perssona ďalší úspech?

Po tomto úspešnom obchode o Perssonovi dlhú dobu nikto príliš nepočul. Pred niekoľkými dňami však Švéd na sociálnej sieti X ukázal svoj nový projekt a oznámil založenie herného štúdia s názvom Bitshift Entertainment.

Novú hru Persson pracovne nazýva Levers and Chests a zatiaľ je iba v ranej fáze. Autor podrobnosti príliš nespomína, malo by sa ale vraj jednať o hru v klasickom žánri roguelike, ktorej typickým prvkom je hranie na hrdinov. Odohrávať by sa mala v podzemných priestoroch a jaskyniach a rovnako ako pri Minecrafte by perspektíva hry mala byť z pohľadu prvej osoby.

Blog ITnetwork.cz

Švédsky programátor mal údajne túto hru vymyslenú ešte pred tým, než sa začal venovať Minecraftu. Necháme sa teda prekvapiť, či to bude ďalší trhák.

Aké sú najpôsobivejšie stavby v Minecrafte?

Pri niektorých stavbách vytvorených v Minecrafte len ťažko uveriť, že nie sú skutočné. Na niekoľko takýchto príkladov sa môžeš pozrieť v nasledujúcom videu:

Hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalšieho. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.cz
Článok pre vás napísala Radka Konečná 17. mája 12:23
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity