IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

7 dôvodov prečo milovať C #

Nasmeruj sa k úspechu s najobľúbenejším jazykom programátorské komunity a jedným z najžiadanejších jazykov na trhu práce. Prečítaj si 7 dôvodov v čom je tak výnimočný a prečo sa ti oplatí sa ho naučiť.

1. Syntax je jednoduchá aj pre začiatočníkov

Oproti C a C ++, ktoré sú notoricky známe svojou zložitosťou, je C# oveľa ľahšie na naučenie aj pre úplných začiatočníkov. Niektorí veria, že je to predovšetkým vďaka faktu, že je oproti iným jazykom výrazne mladšie a modernejšie. A tiež tým, že všetky dôležité súvisiace technológie sú spravované Microsoftom, ktorý dohliada na to, že do seba celý ekosystém perfektne zapadá. Výborná čitateľnosť, rozloženie a funkcionalita C# dopomáha aj porozumenie programovanie ako celku.

Blog ITnetwork.cz

C# je tiež bezpečným jazykom. Nízkoúrovňové jazyky ako jazyk C alebo C ++ vykonajú akúkoľvek inštrukciu, ktorú dokážu skompilovať, do bodky. Aj takú, ktorá môže vážne poškodiť operačný systém.

Stará sa aj o pamäť. Automaticky uvoľňuje miesto pre nové kódy a zbavuje sa starých neužitočných dát. Nemusíte sa už patlať s alokáciou a de-alokáciou pamäte.

2. Made in Microsoft - Veľká komunita

Zrodil sa ako vysokoúrovňový jazyk v spoločnosti Microsoft v roku 2000 a je nástupcom jazykov Java a C ++. Avšak s tým rozdielom, že Microsoft do neho investoval veľa prostriedkov, aby mal rozsiahlu sadu knižníc, prehľadnú dokumentáciu a jeho použitie bolo čo najpríjemnejšie. Nehovoriac o jeho univerzálnosti - možno ľahko vyvíjať pre počítače a mobilné zariadenia všetkých platforiem.

Blog ITnetwork.cz

Bol navrhnutý, aby sa stal hlavným jazykom .NET frameworku. C# je vďaka tomu jedným z oficiálnych jazykov pre vývoj systému Windows. A po vylepšení o .NET Core možno C# použiť aj pre vytváranie aplikácií pre MacOS, Linux a dokonca Raspberry Pi. S ďalšími frameworky aj pre iOS, Android, Xbox a ďalšie.

Viac ako 20 rokov Microsoft pracuje naozaj intenzívne na jeho zdokonaľovaní a neustále pridáva nové funkcie. C# môže napríklad používať výkonnú knižnicu LINQ, určenú pre riadenie dátových štruktúr a objektov na vysokej úrovni.

Blog ITnetwork.cz

A nesmieme zabudnúť Visual Studio. Jedná sa o vyspelé vývojové prostredie pre všetky typy aplikácií. Jo a bolo vytvorené v C #.

Microsoft sám dbá, aby všetky vylepšenia bola dobre zdokumentovaná a vysvetlená. V oceáne internetu je popri tom aj veľká skupina ľudí, ktorá tento jazyk zbožňuje a sama sa ujíma zblúdilých duší, aby našli cestu k svojmu cieľu. Napríklad ITnetwork. Nájdeš tu kompletné C# .NET kurzy pre úplných začiatočníkov, ale aj pre otrela skúsených odborníkov.

Blog ITnetwork.cz

V prípade, absolútne nepravdepodobné možnosti, že nenájdeš odpoveď u nás, strýko Google beží na pomoc. Stačí napísať, aký máš problém a okamžite sa na teba vyvalí obrovské množstvo rád a návodov, ako postupovať. Veľká výhoda oproti iným jazykom je, že sú väčšinou presne dané postupy a knižnice, ktoré možno ihneď použiť, bez toho aby sa laik musel rozhodovať, ktoré riešenie, je to správne. Vďaka tomu možno u C# nájsť funkčné odpoveď na svoj problém veľmi rýchlo.

3. Žiadaný a platovo zaujímavý

Ďalší dôvod, prečo mať rád C# je ten, že je 5. najpopulárnejším jazykom programátorov po celom svete (podľa webu Stack Overflow).

Priemerný plat:

  • 79 000 Sk mesačne v Českej republike (zdroj: platy.cz)
  • $ 57 000 ročne celosvetovo (zdroj: Stack Overflow)
  • $ 110 000 ročne v USA (zdroj: Stack Overflow)

Výnimkou nie sú ani korporátnej platy až 140 000 Sk mesačne.

Štúdium C# ti môže preplatiť aj úrad práce:

V Českej republike je dopyt po programátoroch C# veľká. Či už si otvoríš akúkoľvek stránku ponúkajúca voľné pozície, nájdeš hneď niekoľko stránok inzerátov, obsahujúcich heslo C #. Ak sa rozhodneš stať sa C# programátorom, nebudeš mať o ponuky núdzu.

4. Vytvor softvér pre všetko

Windows dominuje na trhu operačných systémov osobných počítačov, ale nie je všade. Preto spoločnosť Microsoft predstavila .NET Core ako zjednodušenú open source verziu rozhrania .NET Frameworku. Inštalácia je jednoduchá, zdarma a umožňuje vývoj naprieč platformami. To znamená, že každý vývojár môže vytvárať aplikácie pre weby as Xamarin pre mobilné zariadenia Apple a Android.

Blog ITnetwork.cz

5. Web - ASP.NET Core

ASP.NET je druhý najväčší back-end framework na internete. ASP.NET je aplikačný služba spoločnosti Microsoft používaná na programovanie dynamických webových stránok a C# je jeho "materinský jazyk".

Ako programátor C# budeš pracovať s ASP.NET frameworkom a vytvárať webové rozhrania API (Application Program Interfaces), ktoré budú dynamicky slúžiť užívateľom tvojich webových stránok.

Blog ITnetwork.cz

Najnovšia verzia - ASP.NET Core umožňuje ešte väčšiu flexibilitu pri vývoji webových stránok, pretože môže bežať na akejkoľvek platforme. Namiesto vytvárania back-endu v systéme Windows pre server Windows, môžeš teraz vyvíjať webové stránky ASP.NET Core MVC (Model View Controller) v systéme MacOS alebo Linux, a to pre akýkoľvek server.

VC # sú naprogramované napríklad tieto weby:

  • Microsoft (prekvapivo)
  • DELL
  • stack Overflow
  • Wild Tangent
  • Diply.com
  • iDnes.cz
  • zive.cz
  • daneelektronicky.cz

6. Aplikácia Android a iOS

Ak niekto predtým chcel vytvoriť aplikáciu pre Android, musel vedieť Javu. A pre vývoj systému iOS ešte musel ovládať Swift alebo Objective-C. Takže odvážny vývojár, ktorý nechcel robiť kompromisy, musel vedieť dva odlišné programovacie jazyky. Teda do doby než sa na scéne objavil Xamarin.

Blog ITnetwork.cz
Blog ITnetwork.cz

V Xamarin môžeš napísať kód v C# a kompilovať ho pre iOS aj pre Android, čím sa veľmi uľahčí updaty! A akonáhle je tvoja appky funkčné, môžeš si aj navrhnúť grafické užívateľské rozhranie pre každú platformu zvlášť.

7. Unity - Tvor hry

Pre neznalých vysvetlím, a potom si to môžeš vyskúšať v našom Kurzu Unity3D. Jedná sa o multiplatformový herný engine. Používa sa pre vývoj hier pre PC, konzoly, mobily a web. Tu je C# skutočnou hviezdou. Teda v kombinácii s Unreal Engine, ktorý je zadarmo prístupný pre malé vývojárov.

Hry naprogramované v C #, ktoré možno poznáš:

  • Escape from Tarkov
  • Cities: Skylines
  • Hearthstone
  • Rust
  • Firewatch
Blog ITnetwork.cz

Ďalšie zaujímavé články


 

Aktivity